(Молдавський x Мускат гамбурзький).
[ИВиВ їм. В. О. Таїрова, Україна].
Синоніми: Супутник, Одеський сувенір
Сувенір чорний — столовий сорт винограду. Коронка молодого втечі світло-зелена з рожевими і виннокрасными краями, вкрита павутинистим опушенням. Перший лист червонувато-цегляний, з густим павутинистим опушенням. Наступні листя світло-зелене з бронзовим відтінком, блискучі, з павутинистим опушенням. Однорічний визрів втеча червонувато-коричневий, вузли його пофарбовані більш інтенсивно. Листки середньої величини, яйцеподібний, з витягнутою центральної лопатою, глибоко розсічений, п'ятилопатевий. Краї загнуті вгору. Верхні глибокі вирізи, закриті, з яйцеподібним просвітом, нижні середньої глибини, відкриті, ліровидні, з вузьким гирлом. Черешкова виїмка відкрита, ліровидні. Зубці на кінцях лопатей великі, трикутні, з опуклими сторонами і гострою вершиною. Крайові зубчики трикутні, пиловидні зі слабо-опуклими сторонами і гострою вершиною. На нижній поверхні листка є щетинисте опушення. Квітка двостатева. Гроно середньої величини і великі (довжиною 15-20, шириною 10-14 см), конічна, пухка. Ніжка грона довгий (8-10 см), міцна. Середня маса грона 252 р. Ягода велика (довжиною 25-29, шириною 12-15 мм), оригінальною довгасто-яйцевидної форми, з перехопленням. Маса 100 ягід 360 р. Забарвлення чорна, шкіра покрита середнім восковим нальотом, товста, міцна. М'якоть м'ясисто-соковита. Смак гармонійний, зі своєрідним терново-мускатним присмаком. У ягоді 3-4 великих насіння.
Провідні ознаки: глубокорассеченные, з витягнутою центральної лопатою листя; конічні, рихлі, на довгих гребені-ніжках грона; чорні, довгасто-яйцевидні, з перехопленням ягоди; терново-мускатний присмак.
Саджанці напіврозкидисті. Верхівка світло-зелене з бронзовим або помаранчевим відтінком. Листя сильнорозсічене, з відтягнутою гострої центральної лопатою, без опушення. Осіння забарвлення листя червона і винно-червона.
Вегетаційний період від початку розпускання бруньок до знімної зрілості ягід проходить 142 дні при сумі активних температур 2662 °С. Одеський сувенір відноситься до середньопізніх сортів. Дозрівання ягід наступає у другій половині вересня. Кущі досить сильнорослі. Однорічні пагони визрівають на 80-85 %.
Урожайність. Сорт характеризується високою та стабільною врожайністю. Товарність грон близько 70 %, горошіння ягід слабке. Плодоносних пагонів 67 %, середня кількість грон на розвиненому втечу 0,8, на плодоносному 1,2.
Стійкість. Сорт відрізняється дещо підвищеною стійкістю до сірої гнилі ягід, менше інших європейських сортів уражається мілдью, гроновою листовійкою, нестійкий до оїдіуму. Морозостійкість сорту невисока.
Особливості агротехніки. Одеський сувенір в умовах півдня рекомендується культивувати на высокоштамбовой (висота штамба 70 см) кордонної формуванні. При використанні віялової бесштамбової формування кращі результати по виходу товарного винограду з куща і одиниці площі отримані при навантаженні 18-22 втечі, 12-14 грон на кущ, а у разі застосування штамбової кордонної формування — 22-24 втечі і 16-18 грон .
Технологічна характеристика. За механічним складом грона відноситься до столових сортів (сік — 79,1 %, гребені, шкірка, щільні частини м'якоті, насіння — 20,9%). Транспортабельність сорти хороша. Зусилля на відрив ягід складає 306, на їх розчавлювання 2079 р. Цукристість при зборі врожаю 15,8 г/100 мл, кислотність 7,6 г/л. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 8,4 бала. Сорт використовують в свіжому вигляді, придатний для зимового зберігання протягом трьох і більше місяців.