Насіння Шпинату сорт Матадор 20 гр.
Шпинат городній (Spinacia oleracea L.) – однорічна трав'яниста рослина родини лободових. У рік посіву формує розетку листя і насіння. Листки черешкові, великі, округлої, овальної або серцеподібної форми. Листова пластинка гладка, пухирчаста або гофрований. Шпинат - дводомна, раздельнополое рослина, тобто чоловічі квітки розташовані на одних рослинах, а жіночі – на інших. Цвітіння рослин настає через 42 – 53 дні після появи сходів, дозрівання насіння – через 35 – 55 днів після цвітіння. Насіння шпинату великі, зеленувато – коричневі, зберігають схожість 3 – 4 роки.
Біологічні особливості шпинату
Шпинат – скоростигла і холодостійка культура. Насіння шпинату проростають при 4 – 5С, масові сходи з'являються при 12 – 18С, оптимальна температура для росту і розвитку рослин – 14 – 18С. Для обробітку шпинату сприятливі весняні та осінні місяці, коли в ґрунті достатньо вологи, а температура повітря помірна. При високій температурі, сухості грунту і повітря рослини часто, минаючи фазу формування розетки, переходять до стеблування Шпинат росте на всіх типах ґрунтів, крім кислих та важких. На бідних грунтах перед посівом бажано внести перегній, компост (2 – 3 кг/м2) або ж мінеральні добрива (10 – 15 г аміачної селітри, 40 – 50 г суперфосфату і 20 – 30 г/м2 калійних добрив).
У листі шпинату міститься цілий комплекс біологічно активних речовин, які визначають його харчову і лікувальну цінність. В зелені містяться протеїн, мінеральні речовини, такі як натрій, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор; а також каротин і вітаміни С, РР, В1, В2, В3, В6, В9.
Лікувальні властивості шпинату
Великий вміст заліза і фолієвої кислоти сприяють лікування недокрів'я. Високий вміст протеїну і комплекс вітамінів у поєднанні з великим вмістом мінеральних речовин, які сприятливо впливають на ріст дитячого організму та сприяють його нормальному розвитку. Сік зі свіжого листя шпинату рекомендують вживати при нестачі заліза в крові, ослабленні організму, перевтомі і тривалої хвороби, захворювання ясен і як засіб зміцнення нервової системи.
Агротехніка і розмноження шпинату
Шпинат розмножується насінням. Його краще сіяти восени або рано навесні. Восени сіють в 1 декаді вересня. При цьому терміні сівби у рослин до настання стійких холодів встигає сформуватися прикоренева розетка з 4 – 5 листям.
Ранней весной шпинат сеют, как только можно выйти в поле, но не позднее 15 апреля. Позже сеять шпинат не рекомендуется – при высокой температуре растения стрелкуются, не образуя розетки листьев. Сеют с междурядьями 20 – 25 см. Глубина заделки семян 1 – 1,5 см. Всходы появляются через 7 – 12 дней. Спустя 2 – 3 дня после появления всходов рыхлят междурядья и прореживают сеянцы, оставляя между ними расстояние 4 – 5 см. Второе прореживание и последующие проводятся по мере роста растений. Уход заключается в своевременном рыхлении почвы и удалении сорняков. В залежності від сорту, господарська придатність шпинату настає через 14-35 дні після появи сходів.
Свіжий шпинат погано зберігатися, тому прибирати його треба безпосередньо перед вживанням. Його можна заготовити про запас, так як він прекрасно зберігається в замороженому вигляді.
Біологічні особливості шпинату
Шпинат – скоростигла і холодостійка культура. Насіння шпинату проростають при 4 – 5С, масові сходи з'являються при 12 – 18С, оптимальна температура для росту і розвитку рослин – 14 – 18С. Для обробітку шпинату сприятливі весняні та осінні місяці, коли в ґрунті достатньо вологи, а температура повітря помірна. При високій температурі, сухості грунту і повітря рослини часто, минаючи фазу формування розетки, переходять до стеблування Шпинат росте на всіх типах ґрунтів, крім кислих та важких. На бідних грунтах перед посівом бажано внести перегній, компост (2 – 3 кг/м2) або ж мінеральні добрива (10 – 15 г аміачної селітри, 40 – 50 г суперфосфату і 20 – 30 г/м2 калійних добрив).
У листі шпинату міститься цілий комплекс біологічно активних речовин, які визначають його харчову і лікувальну цінність. В зелені містяться протеїн, мінеральні речовини, такі як натрій, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор; а також каротин і вітаміни С, РР, В1, В2, В3, В6, В9.
Лікувальні властивості шпинату
Великий вміст заліза і фолієвої кислоти сприяють лікування недокрів'я. Високий вміст протеїну і комплекс вітамінів у поєднанні з великим вмістом мінеральних речовин, які сприятливо впливають на ріст дитячого організму та сприяють його нормальному розвитку. Сік зі свіжого листя шпинату рекомендують вживати при нестачі заліза в крові, ослабленні організму, перевтомі і тривалої хвороби, захворювання ясен і як засіб зміцнення нервової системи.
Агротехніка і розмноження шпинату
Шпинат розмножується насінням. Його краще сіяти восени або рано навесні. Восени сіють в 1 декаді вересня. При цьому терміні сівби у рослин до настання стійких холодів встигає сформуватися прикоренева розетка з 4 – 5 листям.
Ранней весной шпинат сеют, как только можно выйти в поле, но не позднее 15 апреля. Позже сеять шпинат не рекомендуется – при высокой температуре растения стрелкуются, не образуя розетки листьев. Сеют с междурядьями 20 – 25 см. Глубина заделки семян 1 – 1,5 см. Всходы появляются через 7 – 12 дней. Спустя 2 – 3 дня после появления всходов рыхлят междурядья и прореживают сеянцы, оставляя между ними расстояние 4 – 5 см. Второе прореживание и последующие проводятся по мере роста растений. Уход заключается в своевременном рыхлении почвы и удалении сорняков. В залежності від сорту, господарська придатність шпинату настає через 14-35 дні після появи сходів.
Свіжий шпинат погано зберігатися, тому прибирати його треба безпосередньо перед вживанням. Його можна заготовити про запас, так як він прекрасно зберігається в замороженому вигляді.
Інформація для замовлення
- Ціна: 13 ₴